Trio Franolić Jovanović Ćulap
Promocija albuma Put


Dražen Franolić, oud (arapska lutnja), Hrvatska
Marko Jovanović, usna harmonika, Njemačka
Kamenko Ćulap, udaraljke (bendir, udu, egipatska tabla, riq), Bosna i Hercegovina



Na albumu PUT, koji je izdala izdavačka kuća Geenger Records, trio Franolić Jovanović Ćulap izvodi autorske kompozicije inspirirane arapskom, turskom, balkanskom, indijskom, blues i jazz glazbom.

Dražen Franolić i Kamenko Ćulap godinama su razvijali specifičan orijentalni stil iz kojeg je proizašao materijal za albume Česma i Bujrum. Usna harmonika Marka Jovanovića u tu se glazbu prirodno uklopila, jer je uz pretežno sviranje bluesa imao doticaja i s glazbenicima drugih kultura.

Glazba na albumu je autentična zbog izravnog balkanskog utjecaja kojem su Franolić, Jovanović i Ćulap izloženi. Balkanski senzibilitet i utjecaj narodne glazbe bio im je glavno polazište za nadopunjavanje stila interesima svakog pojedinačnog glazbenika, jazzom, bluesom i ethnom.

Okupljanje tria logičan je proces razvoja glazbenika koji im omogućuje stvaranje novog materijala. Njihov je repertoar zapravo spoj ranije nastalih kompozicija i slobodnog stvaranja novih. U spontanom stvaranju novih glazbenih oblika veliku ulogu igra uvijek prisutna improvizacija.

Meditativnost ouda, te toplina i sjeta usne harmonike, prirodno se prožimaju s ritmom egzotičnih udaraljki.



nazad