Damjans - GIIPUJA

Damjans je band Damjana Grbca, koji izvodi jazz/ethno glazbu vezanu uz specifičnu glazbu Istre i Primorja.

Gerbaz GIIPUJA


GERBAZ VAS VODI U MEĐUZEMLJE ISTRE I PRIMORJA

Nakon zanimljivog i od kritike hvaljenog albuma „GIIPUJA“ kojim se je progresivni hrvatsko riječki jazz glazbenik s diplomom tršćanske jazz akademije uspješno predstavio široj publici, Damjan Grbac sada se etablira na hrvatskoj jazz sceni novim nosačem zvuka GERBAZ GIIPUJA kao još sigurniji i zreliji autor te aranžer i vođa kvarteta. Fuzija jazza i istarske ljestvice platforma je za veliku slobodu interpretacije i neiscrpni motiv svih četiriju glazbenika koji su sudjelovali na projektu, a visoke glazbene domete prepoznala je i diskografska kuća MENART koja je objavila CD.

Nosač zvuka GERBAZ GIIPUJA donosi pet autorskih skladbi inspiriranih tradicionalnim napjevima te jednu tradicionalnu kompoziciju. „Sve su izvedbe snažne i duboke te poneke zazivaju odmak od slušanja slijedeće, ali zato su se između određenih brojeva smjestila četiri kratka intermezza kao mali deserti između glavnih jela,“ ističe Damjan Grbac te dodaje:“ Što god očekivali od ovog CD-a, iznanađenja neće nedostajati jer GERBAZOM putujemo u glazbeno međuzemlje Istre i Primorja gdje, kažu legende, caruju strašna bića i vilenjaci“.

„Nikada nije dovoljno ponavljati da je tradicionalna glazba Istre i Primorja, tj. istarska ljestvica, zaštićena od UNESCO-a, možda nešto najoriginalnije i najbolje što baštinim“, mišljenja je Damjan Grbac, umjetnik koji je upravo u tome pronašao nepresušnu inspiraciju za avanturističko putovanje na koje je poveo svoj kvartet kao i sve svoje slušatelje.

„Nadam se kako će osebujna glazba s ovag CD-a, poput prethodne, zaživjeti kroz nastupe u Hrvatskoj, ali i pronaći mjesto na inozemnim festivalima promovirajući Hrvatsku kulturu“, kaže Grbac.

Bitno je reći da su se na drugom projektu Damjana Grbca promjenila i dva člana sastava. Njemačkog saksofonistu Klausa Gesinga zamjenio je talijanski Andreas Marinello, a istarskoga muzikologa Daria Marušića zamjenio je sjajni zagrebački multiinstrumentalist Marko First koji osim sopila i mnogih drugih egzotičnih puhaćih instrumenata svira i violinu. Uz Damjana Grbca na kontrabasu i prepoznatljivog i provjerenog bubnjara Tončija Grabušića sastav je dobio čvršći zvuk i novu dimeziju interpretacije. Damjan Grbac je po drugi puta uspješno okupio šaroliko društvo različitih senzibiliteta, od kojih je jedan član opet stranac, što se pokazalo dobitnom kombinacijom.

Prepoznavši kvalitetu, projekt su sponzorski podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Kastav i TZ Grada Kastva, Grad Rijeka, Općina Viškovo, Primorsko-goranska županija, Matica hrvatska Kastav, Autotrans d.o.o., G.I.S. d.o.o.Članovi banda:
damjans:
Damjan Grbac - kontrabas
Marko First - sopele, violina, okarina
Andreas Marinello - sax sopran, sax tenor
Tonči Grabušić - bubnjevi / udaraljke

nazad