MATTHIAS LOIBNER
Hurdy gurdy virtuoso


'Hurdy gurdy' virtuoza Matthiasa Loibnera često nazivaju 'Jimijem Hendrixom orguljica' zbog izražajne svirke koja miješa različite emocije i glazbene stilove. Hurdy gurdy ili orguljice su polifonijski žičani instrument koji potječe iz srednjeg vijeka. Žice vibriraju struganjem ruba kotača koji se aktivira okretanjem jedne ručice.

Zbog ljubavi prema orguljicama Loibner je napustio akademski studij muzike. Godine 1994. osvojio je prvu nagradu na ''Concours des vielles et cornemuses" u Francuskoj. Zajedno s Ricardom Delfinom napisao je nastavni priručnik za orguljice na njemačkom jeziku, te danas podučava u mnogim zemljama Europe, Japanu i Australiji. Privatna snimka njegovog solo nastupa objavljena na You Tube-u privukla je pažnju 200 tisuća posjetitelja.

U suradnji s radio stanicom'O1' Loibner je u Beču pokrenuo 'hurdy gurdy festiva'l. 2008. godine lansirao je i jedinstvenu multimedijalnu instalaciju ''The Time Project'' koja je okupila četiri europska banda (SNO, Mitsoura, Palyrria, Familha Artus) raznih smjerova, s istoka, zapada, sjevera i juga, s ciljem prevladavanja vremena i prostora.

Poslušajte:

  • Lalabee



  • matthias.loibner.net



    nazad