Global trance 21. stoljeća
Niyaz
Iran / SAD


Akustično-elektronski projekt NIYAZ uzbudljivo povezuje tradicijsku perzijsku glazbu, poeziju sufijskih mistika Rumija i Amira Khosraua Dehlavija, perzijske i mediteranske zvukove te suvremenu trance elektroniku. Grupu su 2005. godine osnovali pjevačica i kompozitorica Azam Ali, multiinstrumentalist i kompozitor Loga Ramin Torkian i dvostruki dobitnik Grammyja, producent i programer Carmen Rizzo. Riječ niyaz na iranskom farsiju, te urduu koji je većinski jezik sjevera Indije i Pakistana znači žudnja.

Na NEBO festivalu nastupa Niyaz u sastavu:

Azam Ali – pjevačica, def
Loga Ramin Torkian – gitara, viola, turski saz
Jess Stroup – programiranje/gitara
Habib Meftah Boushehri – udaraljke

Drugi album Nine Heavens iz 2008. u izdanju Six Degrees Records – bio je na prvom mjestu međunarodne ljestvice iTunesa, četvrti na Billboardovoj međunarodnoj ljestvici, te prvi na ljestvici World Music Radija u Europi.

www.niyazmusic.com

Biografije

Azam Ali
Azam Ali rođena je u Iranu i odrasla u Indiji, a svjetsku slavu stekla je radom u skupinama Niyaz i Vas, čija je i suosnivačica. U karijeri dugoj više od desetljeća tijekom koje je izdala devet albuma, samostalno i u suradnji s drugim izvođačima, Azam Ali potvrdila se kao jedna od najplodonosnijih, najraznovrsnijih i najnadarenijih pjevačica sadašnje etno glazbene scene. Časopis Billboard opisao je njezin glas kao „veličanstven, nezaboravan instrument“. Njezin veličanstveni talent i sposobnost da svoj glas prilagodi različitim glazbenim izričajima, privukli su pozornost brojnih umjetnika i filmskih skladatelja. Azam je surađivala s brojnim umjetnicima u studiju i na pozornici, a među njima su: Serj Tankian iz System of a Downa, The Crystal Method, Pat Mastellato i Trey Gunn iz King Crimsona, Dredg, Chris Vrenna – bivši član Nine Inch Nailsa, Ben Watkins iz Juno Reactora, Buckethead, Steve Stevens, Mercan Dede, svjetski poznata japanska skupina Kodo, Zakir Hussain, Omar Faruk Tekbilek i Mickey Hart. Osim solo projekata i suradnji, je radila na glazbi za nekoliko velikih filmskih hitova, među kojima i Matrix: Revolutions, Godsend, The Nativity Story, Speed Racer, Paparazzi, Children of Dune i hit TV serije poput Aliasa i Zakona braće.

Loga Ramin Torkian
Rođeni Iranac Loga Ramin Torkian jednako je priznat u rodnom Iranu kao i na Zapadu kao skladatelj i multiinstrumentalist etno skupine Axiom of Choice koja polazi od tradicionalne iranske glazbe. Loga vrsno svira brojne instrument poput gitare, lafte, djure itd., a primarno turski saz iz obitelji lutnji i kamman, gudačko glazbalo konstruirano posebno za njega, te električnu gitaru-violu, gitaru s gudalom nadahnutu glazbalom iz 14. stoljeća. Osim što očarava publiku svojim dojmljivim zvukom, Login je stil jedinstven jer se koristi tradicionalnom perzijskom gudačkom tehnikom i melodijama. Ovaj izuzetno nadareni i talentirani skladatelj vrlo je cijenjen zbog svoje sposobnosti prilagođavanja klasičnog perzijskog repertoara, poznatog kao radif, svojim jedinstvenim i modernim kompozicijama. Njegova umjetnička djela uklopljena su i u nekoliko soundtrackova velikih filmskih hitova (npr. Iron Man i Body of Lies).


nazad