Dražen Franolić (perzijska lutnja) & Kamenko Ćulap (frame drum, udu, bendir)


Rad Dražena Franolića i Kamenka Ćulapa inspiriran je arapskom, turskom i balkanskom glazbom.

Na festivalu će svirati autorske kompozicije s novog albuma. Album je vrhunski snimljen i produciran, no još se traži izdavač!


Dražen Franolić, rođen 1961. u Biogradu, živi u Zagrebu. Od djetinjstva ga zanima glazba, osobito jazz i flamenco. U kasnim dvadesetima otkrio je sklonost k orijentalnoj glazbi i počeo svirati arapsku lutnju (oud). S Vesnom Gorše na saksofonu i Juricom Ugrinovićem na udaraljkama snimio je album „Waterfalls“ (1986) koji je dobio odlične kritike u njujorškom časopisu „Ear“. Albume „Wonderland“ (1990) i „New era of instrumental music“ (1991) snimio je za izdavačku kuću „Jugoton“. Za „Blind dog Records“ snimio je album „Asgard Live“ (1994) koji je nominiran u dvije kategorije za hrvatsku diskografsku nagradu Porin. Album „Just a music“ (1996) snimio je s Vesnom Gorše na saksofonu i Alenom Franolićem na arapskoj lutnji za izdavačku kuću „Jam records“. Godine 1999. osniva sastav „Earthbeats“ s kojim je snimio album „Live in Lisinski“. S Viktorom Daldonom (didgeridoo) 2000. godine snima album „C“. Nakon toga snima solo albume „Molobadži“ (2001) i „Live in Golubovec“ (2002). S indijskim sviračem table Nimaijem Royem surađuje i snima nekoliko albuma, „Live in SC“ (2006), „Live in Cabahia“ (2007) te „Live in Rijeka“ (2008). Najznačajniji jam session Dražen Franolić imao je s udaraljkašem Hamidom Drakeom te saksofonistom i klarinetistom Assifom Tsaharom na Earwing Jazz Festivalu u KSET-u (Zagreb, 2003). Nastupa na festivalima moderne, etno i jazz glazbe (Muzički bienale, Lent, Trnfest, Kontrada festival, Nebo, Velky Spalicek, Proljetna revija jazza, Večeri na Griču), te na samostalnim koncertima (Hrvatska, Slovenija. Austrija, Njemačka, Italija, Češka, Bosna, Srbija). Trenutno svira s Kamenkom Ćulapom koji svira udaraljke (bendir, tar, dombek, udu). Snimili su album „Česma“ (2009).

Kamenko Ćulap – Kameni se puno usavršavao i iza sebe ima bezbroj nastupa. Svirao je u bandovima Shamrock Rovers, Rhythm Tribe, The Beautyfull Day, Kries te na inozemnom projektu Heimat s glazbenicima iz Njemačke, Francuske i Srbije. Svira u ansamblu makedonske tradicionalne glazbe VIS Pelister. Surađuje s Draženom Franolićem, koji svira arapsku lutnju. Svira u kombinaciji s mnogim drugim instrumentima (flauta, didgeridoo, tambura, udaraljke s raznih krajeva svijeta) u bandovima Shah-Buzz i Bushym' ushee.

nazad