S.o.M.


O S.o,M.-u

Grupa S.o.M. je započela s radom 2005. godine kao jednočlani projekt u improviziranom kućnom studiju s ciljem obrade međimurskih napjeva na novi način.

S.o.M. spaja kontraste - izvorne melodije starih narodnih pjesama stavljaju u doom aranžmane (ekstremna grana teškog metala specifična po sporom ritmu i tamnoj atmosferi), naglašavajući dramatičnost pjesama mističnim ambijentom i velikim dinamičkim oscilacijama. No, tu tamnu atmosferu i grubo pjevanje razbija čisti ženski vokal koji simbolizira svjetlost u mraku, vodilju koja šalje nedvojbenu poruku da uvijek postoji nada i cilj ka kojemu treba krenuti.

Grupa želi mlađim generacijama koje vole heavy-metal, prenijeti poštovanje prema kulturnom nasljeđu naših starih, a starijim generacijama poruku da glazba koja je žestoka i crna po izričaju ne mora nužno biti destruktivna po sadržaju, kako se to prečesto prikazuje.

Temelj stvaralaštva čine vokalne dionice tradicionalnih napjeva hrvatskih krajeva, u početku pretežito Međimurja, no političke granice nemaju nikakvu vrijednost u stvaranju, pa se tako nastoji provući i ideja multikulturalnosti miješanjem različitih stilova u istoj pjesmi.

Stil

"S.o.M." svira funeral-doom, death-doom, gothic, stoner i/ili neku mješavinu svih tih stilova. Etno glazba ima izuzetan utjecaj, pa je veći broj pjesama nastao ili kao aranžman postojećih narodnih pjesama ili pod utjecajem ritmova i "rifova" iz takve vrste glazbe. Trenutno je grupa usredotočena na glazbu iz Međimurja, ali zemljopisna i politična ograničenja ne postoje i koristit će se svaka vrsta glazbe koja se može "pretočiti" u doom izričaj.

Pjevamo na hrvatskom - mišljenja smo da postoji dovoljan broj grupa koje pjevaju na engleskom i da svijetu ne možemo dati ništa novo ili bolje na tom području.

Nijedan instrument ili osoba u grupi se ne smatra"vodećim". Postoje gitarske solo dionice, ali one bi trebale činiti integralni dio pjesme i služiti razbijanju pjesme na više dijelova, a ne isticanju gitarskog umijeća, a osim toga često vjerno prate vokalnu melodiju ili su inspirirane narodnim melosom.

"S.o.M." je jedan od nevelikog broja "etno-doom" bendova u svijetu, a usuđujemo se reći da su jedna od malobrojnih doom-grupa u Hr, te vjerojatno jedini etno-doom metalci u Hrvatskoj.

Zvuk

Zvuk kojemu grupa teži je zvuk tutnjajućih, razarajućih potresa s dva-tri popratna tsunamija. To zlo koje stvaraju instrumenti i death-growl trebalo bi biti "razbijeno" nježnim ženskim vokalom, koji kontrast treba dočarati sliku našeg fizičkog svijeta temeljenog na suprotnostima. Izvorna ideja o bendu uključuje i sintisajzer koji bi pojačali atmosferičnost ali i dali tračak nade u zlu.

Sljedeće grupe su imale ogroman utjecaj na naš stil i zvuk: Cathedral, Corrupted, Yob, Esoteric, neizbježni Black Sabbath i sl.

nazad