Su' d'Est, Italija
Strast Mediterana!


"Su' d'Est" je glazbena skupina iz talijanske jugoistočne pokrajine Salento, koja njeguje klasičan stil pučke glazbe Salenta, no svojim glazbeničkim vještinama, osobnostima i kreativnošću unosi novi dah u tradicijsku glazbu svojega kraja.

Salento je poluotok smješten između Jonskog i Jadranskog mora, na samom jugu Italije. Nazivaju ga i petom Italije ili petom talijanske čizme. Riječ je o području koji je raskrižje puteva te mjesto susreta različitih kultura i utjecaja (od grčkog i arapskog do albanskog).

Su' d' est izvode pizzicu, ritmičnu, intenzivnu plesnu glazbu, koja je poznata u cijelom svijetu i predstavlja izvozni trademark Salenta.

Upečatljivi i ekspresivni scenski nastupi vezani su uz pučku glazbu koja je, prema predaji, nekoć pratila ritual liječenja od tarantule, tj. liječenje osoba za koje se mislilo da ih je ugrizla tarantula (crna udovica). Jedini uspješan lijek protiv strašnih bolova od ugriza tarantule (crne udovice) je neprestano gibanje tijela, što se pretvorilo u snažan, energičan ples.

Glazbenici:
  • Gianni De Santis, Nadia Martina, Maurizio Sciurti, vokali
  • Rocco Nigro, harmonika
  • Giuseppe Gainnuzzi, violina
  • Maurizio Sciurti, gitara
  • Giuseppe Ciancia, udaraljke

    nazad