EGSCHIGLEN - Suvremena i tradicionalna glazba Mongolije


Grupu Egschiglen osnovali su studenti glazbenog konzervatorija u Ulaanbaataru u Mongoliji, 1991. godine. Još i danas četiri člana osnivatelja čine srce grupe.

Od samog početka glazbenici su se usmjerili na suvremenu mongolsku glazbu temeljenu na tradiciji, s tradicijskim glazbalima i osobitim vokalnim tehnikama središnje Azije.

Tek prije nekoliko godina počelo je naglo širenje ovih vokalnih tehnika središnje Azije po cijelom svijetu, a Hrvatska publika će ih zbog njihove izuzetne kvalitete imati priliku vidjeti po drugi put na festivalu NEBO. Egschiglen su najvirtuozniji predstavnici srednjoazijskih glazbeno vokalnih tehnika što potvrđuje i njihova golema popularnost.

Glazbu ove zemlje oblikuje krajolik i način života njenih ljudi. Nepregledne stepe na jugu rastvaraju se u ogoljelu ljepotu Gobi pustinje. Sa snijegom pokrivenih Altai i Changai planina spuštaju se rijeke kroz šume i ravnice. Najveći dio tek dvomilijunskog stanovništva još živi nomadskim životom u harmoniji s prirodom, zajedno sa svojih "pet dragulja": konjima, devama, govedima, ovcama i kozama. Mongolska glazba odiše slobodom i snagom jednostavnog načina života u bliskosti s prirodom.

Egschiglen su najbolji glazbeni ambasadori svoje zemlje. Svojom virtuoznošću glazbeni su prijenosnici harmonije svoje kulture. Ime Egschiglen znači harmonija ili lijepa melodija. Koomii je poseban način grlenog pjevanja u kojem su alikvote modulirane dok se istovremeno pjeva osnovna melodija. Artističke kretnje Ariunaa, koja prati grupu na koncertima, njihovim nastupima daje posebnu draž.

Na zagrebačkom koncertu Egschiglen nastupaju u sastavu:

  • Tumenbayar Migdorj, morin khuur - konjoglava violina, vocals;
  • Amartuwshin Baasandorj, koomii vocals, tobshuur - lutnja labuđeg vrata;
  • Wandansenge Batbold, azijske udaraljke, vocals;
  • Tumursaihan Janlav, morin khuur, vocals;
  • Sarangerel Tserevsamba, joochin;
  • Uuganbaatar Tsend-Ochir, in huur - mongolski bas


    nazad