DUNJA KNEBL i gosti


Koncertna promocija najnovijeg albuma Dunje Knebl Kite i kitice u izdanju Dancing Bear-a, na kojem će premijerno biti izvedene nove pjesme u obradi za glas/glasove i gitaru, udaraljke, djembe i flautu.

Glavni je gost je Danijel Maoduš, gitarista grupe Afion koji je, uz Dunju, glavni obrađivač novog materijala na albumu. Tu su još i drugi članovi grupe Afion, te Nikolina Romić Nina.


Dunja Knebl živjela je, među ostalim, u SAD-u, Rusiji, Indoneziji. Počela je nastupati 1993. s repertoarom slabo poznatih hrvatskih pučkih pjesama nakon što je radila veći dio života, do svoje 47. godine, kao prevoditeljica i profesorica stranih jezika. Od tada sustavno raditi na promicanju slabije poznate hrvatske glazbene baštine i snima albume na kojima su uglavnom pučke pjesme koje se danas više ne mogu čuti. Obrađuje ih na temelju zapisa u knjigama - zbirkama hrvatskih muzikoetnologa.

Pjesme koje je obradila mogu se čuti na radiju, televiziji, u kazališnim predstavama. U lipnju ove godine bila je premijera predstave "Regoč i Kosjenka" za koju je Dunja radila glazbu, ponovo na temelju hrvatskih pučkih pjesama. Organizira radionice gdje uči (mlade) ljude pjevati stare pjesme. Imala je brojne koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu. Snimila je 8 samostalnih albuma i sudjelovala na mnogim kompilacijama.

Londonsko izdanje "WORLD MUSIC The Rough Guide (VOLUME I)" iz 1999., preporučuje upravo Dunjin album "Iz globline srca" za upoznavanje s etno-glazbom Hrvatske.


Danijel Maoduš počeo je svirati gitaru s osam godina. Tek nakon svršetka osnovne glazbene škole razvio je ozbiljniji interes za taj instrument, ovog puta u električnoj verziji. Svirao je u nekoliko rock sastava u Zagrebu. Posljednjih godina težište je pomaknuo na istraživanje izražajnih mogućnosti akustične gitare, a u radu s Dunjom Knebl i grupom Afion, svojim matičnim sastavom, pronašao je široko područje za učenje, eksperiment i osobni izričaj. Na najnovijem albumu Dunje Knebl napravio je sve gitarske aranžmane.

  • www.dunjaknebl.com

    nazad