Inti Raimi


Što znači "Inti Raimi"?

Inti Raimi na quechua jeziku (kojim danas govori oko 15 milijuna ljudi u Andama) naziv je starog slavlja zimskog solsticija u carstvu Inka. Ta indijanska tradicija danas je isprepletena sa katoličkom tradicijom Južne Amerike, odnosno sa blagdanom sv.Ivana u lipnju, te se osim "inti raimi" ponegdje naziva i "san juanito".

Kakvu (andsku) glazbu izvodi Inti Raimi?

Inti Raimi izvodi izvornu tradicijsku i umjetničku glazbu andskih kultura (Ekvadora, Perua i Bolivije) koja polako izumire, i danas se na svijetu rijetko može čuti. Ta je glazba nastala tijekom procesa pokrštavanja u Južnoj Americi, međusobnim prožimanjem europske barokne i klasične glazbe koju su donijeli kršćanski redovnici i pretkolumbovske ritualne glazbe Indijanaca.

Koje instrumenti su standardni na koncertima ansambla Inti Raimi?

Violina, viola, violoncello, peruanska mandolina, charango (andska lutnja), klasična gitara i tiple (kreolska gitara). Pri izvođenju pretkolonijalne glazbe koriste se autentični duhači instrumenti (tarka, pinquillo, pifano, mohoceno...) i udaraljke.

S kime je glazbeno dosad surađivao Inti Raimi?

Inti Raimi glazbeno je surađivao sa UNESCO-om, Gliptotekom HAZU, Olimpijskim igrama u Ateni, Studentskim centrom u Zagrebu, Etnografskim muzejem, Tehničkim muzejem, HRT-om, NOV@tv, Z1-televizijom... Ansambl je podržan od strane konzulata Republike Peru u Zagrebu.

Tko su i čime se još bave članovi ansambla Inti Raimi?

Majda Bojić (violina, glas) profesorica je francuskog i portugalskog jezika i književnosti. Nastupala je također sa KUD Ivan Goran Kovačić, a bavi se i suvremenim plesom.

Petra Golčić (violoncello) profesorica je violoncella. Radi u Simfonijskom orkestru HRT-a.

Jelena Gracin (viola) profesorica je violine i viole. Nastupa također u orkestrima Hrvatskog Narodnog Kazališta i kazališta Komedija, a bavi se i triatlonom.

Siniša Prugovečki (klasična gitara, tiple) - voditelj ansambla, poslijediplomski student astrofizike i atomske fizike. Nastupao u ansamblima Ayllu (1994-2000), Doromb Egyuttes (1998-2000) i grupi Smijeh.

Josip Rucker (peruanska mandolina, charango) diplomirani je ekonomist. Nastupao je također u ansambu Ayllu (1993-2000), a bavi se i jedrenjem.

KONTAKT: Siniša Prugovečki (091/560-9338)

nazad