AFION


Prošlo je godinu dana od kada je Afion debitirao na Nebo festivalu i oduševio publiku koja se natiskivala u premalen prostor ITD-a. Mnogi zainteresirani nisu uspjeli ući pa im se ove godine pruža prilika da ponovo vide i čuju Afionov nastup zajedno s Kriesom u dvorani Pauk.

Afion je akustična skupina koju čine glazbenici podrijetlom iz različitih krajeva Hrvatske i Bosne, okupljeni prvotno oko makedonske zajednice u Zagrebu. U početku sviraju samo makedonske pjesme, poslije proširuju svoj interes na tradicijske pjesme iz Hrvatske i Bosne. To je glazba s prostora gdje se miješaju utjecaji Mediterana, Panonije i srednje Evrope, s Balkanom. Iako vrlo raznolika, to je glazba u kojoj se odražava ista paleta ljudskih osjećaja, jer i na udaljenim prostorima, ljude tište iste brige, a njihovim opjevavanjem čovjek sebi olakšava dušu.

Uz Afion možete plesati, ali isto tako ih možete slušati zatvorenih očiju i prepustiti da vas glazba opije i odvede u neki drugi svijet, svijet zelenih livada, širokih proplanaka i maglom obavijenih planina. Glavno obilježje Afiona jest nepretencioznost i prirodnost.

U spoju klasičnih instrumenata, akustične girare, flaute i kontrabasa s djembeom i ostalim udaraljkama te ženskim glasom dobiva se jedan posve novi i neočekivan zvuk. Još kad se dodaju diplica, strančica, gitara i dvanestica u neobičnim štimovima i grleno muško i žensko pjevanje, pjesme dobivaju jednu posve novu dimenziju.

U tri godine postojanja Afion je iz studentske grupe nastale spontanim okupljanjem koja je svirala sebi za dušu, prerastao u pravu klupsku atrakciju, ali ujedno dobro funkcionira i na mnogo većim pozornicama. Do sada su održali 80-ak koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji, a nominirani su i za nacionalnu nagradu Zlatna koogla u kategoriji Najbolji novi izvođač 2006.

U listopadu 2006. izdaju za Aquarius records svoj prvi album pa će i njihov nastup na Nebo festivalu biti prvi nakon izlaska njihovog dugoočekivanog prvijenca.

Članovi:
Lidija Dokuzović - glas
Marijela Bagarić - glas
Tatjana Bijelić - flauta, strančica, diplica
Danijel Maoduš - gitare u različitim štimovima, glas
Nenad Kovačić - djembe, bubnjevi, tarabuka, bongosi, šuškalice, glas
Dario Pavić - kontrabas


  • www.afion.net

    nazad