SAINKHO NAMTCHYLAK - Tuva / Austrija


Pjevačica je ekstremnih mogućnosti. Studirala je glazbu i učila različite vokalne tehnike lamaističke i šamanske tradicije Sibira, te autohtono tuvansko odnosno mongolsko grleno pjevanje.

Karijeru je započela kao pjevačica u Tuvanskom nacionalnom folklornom ansamblu nastupajući po Europi, Australiji, Novom Zelandu, SAD-u i Kanadi. Kasnije je surađivala s mnogobrojnim poznatim glazbenicima i nastupala diljem svijeta.

Cijenjena i priznata u svijetu Sainkho je zapravo jedna od najboljih ambasadorica svoje zemlje. No u Tuvi mnogi tu činjenicu ne prihvaćaju jer smatraju da je tehnika grlenog pjevanja, koju Sainkho izvanredno koristi, rezervirana za muškarce, a također joj zamjeraju i to što se iz Tuve preselila na Zapad.

Objavila je preko sedamnaest različitih albuma.

U Zagrebu će održati solo koncert gdje će na veoma ekspresivan način dočarati umijeće raznovrsnih tehnika pjevanja.

Tuvansko grleno pjevanje lakše je čuti na zapadu nego u Sankt Petersburgu – izjavljuje Sergej Černov u St. Petersburg Pressu.

No, nije uvijek bilo tako. Sainkho Namtchylak prešla je dug put do zapada. Rođena je u malom rudarskom selu, u bivšoj sovjetskoj republici Tuvi, u južnom Sibiru, u blizini mongolske granice. Njezini su djedovi bili nomadi, a oba roditelja učitelji. Studirala je glazbu na lokalnom sveučilištu, no Odbor Filharmonije odbio joj je izdati profesionalne svjedodžbe, te je sama otišla u Moskvu da tamo završi studij glazbe. Ondje se školovala za pjevačicu u Institutu Gnesinsky. U isto je vrijeme učila različite vokalne tehnike lamaističkih i šamanističkih tradicija Sibira te lokalne tuvanske i mongolske stilove grlenog pjevanja. Profesionalnu je karijeru započela kao pjevačica s Tuvanskim državnim narodnim ansamblom, Sayani, koji su imali turneje po Europi, Australiji, Novom Zelandu, SAD-u i Kanadi.

Od 1988. godine Sainkho počinje raditi s kreativnim glazbenicima u Sovjetskom savezu, koji su improvizirali pokušavajući spojiti tradicionalne etničke elemente sa zvukovima avangarde. Sa Sergejem Letovim (saksofon), Arkadijem Kiritschenkom (tuba) i Aleksanderom Aleksandrovim (fagot) činila je ansambl Tri-O. To troje glazbenika iz Moskve bilo je poznato po originalnom jazzu - nisu oponašali druge, nego su stvarali vlastitu glazbu. Pozornost zapadnih medija privukla je Sainkho, zbog svoje egzotičnosti.

Od tada do danas Sainkho surađuje s brojnim glazbenicima i umjetnicima (bubnjar Hamid Drake, saksofonist Evan Parker, Djivan Gasparian). Radi glazbu za filmove, glumi u kazališnim predstavama, improvizira glasom. Živjela je u Beču, Berlinu i Moskvi. … Sainkho Namtchylak kroz svoju glazbu izražava snagu, vitalnost, osjećajnost, emocije…

www.sainkho.com

nazad