KRATAK RAZGOVOR S ERICOM ROCHEOM


Suvremena akustična glazba dobiva nevjerojatan poticaj kaže Ben Bartlett. Novi album Erica Rochea 'The Perc U Lator' utire put za renesansu akustične glazbe.

Sviranje akustične gitare naizgled nikada ne pobuđuje isto uzbuđenje kao električna gitara, no Eric Roche ne samo da svira akustičnu gitaru… nego luđački udara po njoj.

Ako čitate časopis Gitarističke tehnike, poznate ga kao autora kolumne posvećene akustičnoj glazbi u tom časopisu, no od osobe koja svira po čeličnim žicama možete naučiti puno više od reprodukcije složenih tonova. Čovjek iz zelene Irske, čiji vrat gitare ima više žica od Kraljevske filharmonije sjajan je sugovornik. No prije nego počnemo razgovarati o njegovom debitantskom albumu Eric ima važnijih stvari na umu. Poput njegove gitare…

Vrh od cedrovine na njegovoj gitari Lowden 010 izgleda poput razorenog bojišta. "I sve je gore", komentira Eric štetu na svojoj gitari. Kao zagovornik Lowdena dodaje "ako George Lowden to vidi, postat će pomalo depresivan".

Gitara je, istina, u lošem stanju, što ne iznenađuje, ako ste vidjeli koliko njezinih dijelova koristi dok svira. Dio Ericova stila uključuje korištenje nabora na drvetu gitare oblikovanih stalnim udaranjem umjetnim noktima za sviranje, kao neke vrste ritam "rifljače". Eric nastavlja: "Pretpostavljam da će se na kraju istrošiti; mislim, ovdje ispod (odmah kraj konjića gitare) još je jedna pukotina, gdje udaram bas."

Ali Eric, trebao bi te osuditi za uništavanje gitare, jer kada ju ne lupaš, izgleda kao da bušiš rupe za nove pick-upove.

"Da, dat ću namjestiti RMC Polydrive II MIDI dodatak. Tako ću imati tri izlaza sa stražnje strane, a jedan od njih je stereo. Želio bih čuti i klavijature ispod mojih aranžmana. Čovjek koji popravlja i održava moju gitaru je Bill Puplett – on je razlog zbog kojega je ta sirota stvar još uvijek čitava. Najbolji je."

Kako spajaš u cjelinu različite signale iz Mimesis postava mikrofona s Piezo/MIDI sustavom?

"Imam maleni 1202 Mackie miks pult. Mimesis obično dijelim u omjeru 70 – 30. Što se tiče spajanja stvari na pozornici, piezo ide u svoj vlastiti kanal s dodanim basom da nadjača taj plastični zvuk."

Kako se razvio tvoj stil "bubnjanja" po gitari?

Zapravo iz toga što mi je bilo neugodno pjevati. Stvarno. Pokušavam na gitari odsvirati sve odjednom. Nešto od udaraljkaških elemenata proizašlo je iz sviranja tradicionalne irske glazbe.

Izvor: Internet

nazad