MARI BOINE - Norveška


Svjetski poznata glazbenica izuzetno snažnoga glasa, pripadnica starosjedilačke, manjinske kulture Sámi (kod nas poznatije pod imenom Laponci). Dobitnica je glazbene nagrade Nordijskog glazbenog povjerenstva (NOMUS) za 2003. godinu.

Mari Boine svoju glazbu zasniva na etničkoj Sámi glazbi joiku (tradicionalna Sámi a capella pjesma) s kršćanskim utjecajima, te primjesama jazza, rocka i tradicijske glazbe iz cijeloga svijeta. Improvizacijski i nadasve osoban način pjevanja u vidu epigramske forme - joik često govori o prirodi ili životinjama, ocrtavajući usku vezu Sámija i svijeta koji ih okružuje.

Prvi međunarodni album Gula Gula Boine je snimila 1989. za etiketu Real World Music. S trećim albumom Eagle Brother 1994. godine osvojila je norveški Grammy. Njezini prateći glazbenici koriste niz raznovrsnih etničkih, tradicijskih, te elektroničkih glazbala.

Mari Boine je istaknuta aktivistica za prava Sámi naroda u kontekstu norveške kulturne dominacije i s obzirom na svoju snažnu osobnost i čvrste stavove utjelovljuje borbu za manjinska prava uopće.

"Glazbu stvaram na osnovu svojega života u potisnutoj kulturi, kulturi koja još uvije nije do kraja priznata. No tijekom godina umjetničke aktivnosti moj ponos je sve veći. Oslobodila sam se osjećaja manje vrijednosti kao pripadnica Sámi naroda. Više ne trebam potvrdu od drugih da je nasljedstvo moje kulture vrijedno, jer sada mogu stvarati kao slobodno ljudsko biće. "

U Zagrebu će se predstaviti predavanjem, koncertnim nastupom i radionicom na kojoj će sudjelovati studenti i glazbenici s područja zapadnog Balkana.

Gostovanje Mari Boine ostvaruje se u suradnji s Nordijskim glazbenim povjerenstvom.

Za više informacija o Sámi narodu i njihovoj kulturi posjetite:
  • www.itv.se/boreale/samieng1.htm
  • www.galdu.org

    nazad