KUD MARCO GARBIN, ROVINJ


KUD MARCO GARBIN, ROVINJ
Zajednica Talijana Rovinj
Trg Campitelli 1


Rovinjski se folklor sastoji od pjesama s temama iz života seljaka, naročito ribara, koji su ostavili osobit trag u ovom lijepom istarskom gradiću. Tradicija zbornog pjevanja u Rovinju veoma je stara. Ona proizlazi iz izuzetnih sposobnosti i neiscrpne invencije puka, a oslanja se na izrazitu sklonost ljudi prema pjevanju.

Iz starih kronika saznajemo da su već u prošlom stoljeću postojali mnogi zborovi (i manje grupe) koji su njegovali narodnu pjesmu, premda je većini izvođača nedostajala glazbena naobrazba. Prvi su zborovi utemeljeni pri mnogobrojnim gradskim crkvama. Nakon 1930.godine u Tvornici duhana Rovinj razvija se zborna djelatnost koja je bila zamjetna u različitim lokalnim i nacionalnim natjecanjima. Brojne su bile nagrade i priznanja.

Još se i danas, mimo klasičnog zbornog repertoara, njeguju poznate "bitinade", koje su vrlo dobro prihvaćene zbog virtuoznosti izvođača. Posebne su po osebujnoj melodijskoj koncepciji sličnoj "igri", gdje se glasom imitiraju zvukovi glazbenih instrumenata, pogotovo mandoline i gitare, prateći jednog solista, dok je bas dionica "obbligato". Stoga je bitinadu nemoguće imitirati, te je jedinstvena i neponovljiva. Manje poznate su, "arie da nuoto" (noćne arie) koje predstavljaju najveće bogatstvo rovinjskog folklora. Skladbe se izvode u manjim grupama od tri do pet pjevača u sitne noćne sate pod starogradskim "voltama". "Arie da cuntrada" izvode žene na raskrižju uličica ili trgovima starogradske jezgre dok obavljaju svakodnevne kućanske poslove. S glazbenog aspekta, riječ je, uobičajeno, o dvoglasnom pjevanju dok se eventualni treći glas zna javiti povremeno.

Tijekom antifašističke borbe, u sklopu KUD-a "Otokar Keršovani", utemeljeno je pjevačko društvo na talijanskom jeziku kojim je ravnao maestro Marco Garbin. Drugi je zbor djelovao u sastavu talijanskog partizanskog bataljuna "Pino Budicin", čiji su skoro svi članovi bili rovinjski mladići. Odlukom Sindikalnog vijeća, 13.12.1947., dva se zbora združuju i osniva se KUD "Marco Garbin". Nakon više od pola stoljeća aktivnog djelovanja, KUD "Marco Garbin" još i danas predstavlja sastavni dio kulture grada Rovinja. Rovinjska glazbena baština predstavlja dušu grada, poput jedne raspjevane razglednice davnina koju treba dobro čuvati. Aktivnost KUDa je organizirana kroz različite grupe: mali pjevači, midi pjevači i solisti, koje vode Vlado i Biba Benussi; te ženskog, muškog i mješovitog zbora koje vodi Vlado Benussi, te dramske i folklorne grupe. KUD je izdao tri nosača zvuka: "La viecia batana", "Rovigno canta" i "O bella Rovigno", videokazetu glazbene komedije "Ouna miteina Sutalateina", te kazetu i multimedijalni CD "Sorrido e canto". Aktivnost KUDa vrlo je intenzivna, te godišnje sudjelujemo na mnogobrojnim koncertima u našem gradu, te na raznim gostovanjima u zemlji i inozemstvu.

Na Nebo Festivalu nastupit će muški zbor.

Predsjednik KUD Marco Garbin: Ricardo Sugar 098/334 350

nazad