KUD “JOAKIM HARDI”, PETROVCI


Kulturna djelatnost Petrovčana počinje organiziranom akcijom 1919. godine i traje do sadašnjih dana. Sam KUD "Joakim Hardi" organizira se 28. 12. 1950. g. sa 180 zainteresiranih izvođača i od tada je društvo nositelj kulturnog, umjetničkog, prosvjetnog i športskog rada (dok nije osnovano športsko društvo “Hvizda” koje se odvojilo od KUD-a). U ovih šest decenija KUD je ostvarilo velike uspjehe i rezultate u promicanju i razvoju rusinske, a kasnije, kada u mjesto dolaze Ukrajinci, i ukrajinske prosvjete i kulture.

Rusinsko-ukrajinski amaterizam u KUD-u ispunjava vrlo važne građanske funkcije. Okuplja sve zainteresirane članove i propagira umjetničke tvorevine naših predaka koji se doseljavaju od 18 st. Među djecom i mladeži razvija se estetski ukus te na kulturnu djelatnost potiče i mnogobrojne gledatelje.

Pradomovina Rusina i Ukrajinaca ostavlja dubok trag u razvoju folklora u novoj domovini. Nošnje, vez i ornamenti nastali su u svom sadašnjem obliku po preseljenju na ove prostore, ali su zadržali i izvorne narodne nošnje Zakarpatske Ukrajine, što je jedan od dokaza velike potrebe za očuvanjem nacionalnog identiteta. Plesne aktivnosti su, kao sinteza ostalih oblika umjetnosti (glazbene, kazališne, likovne i zborne), najomiljenije. A glazba nije samo važan element u plesačkoj umjetnosti, nego i značajan dio programa koji se izvodi. Članovi KUD-a organizirani su u folklornu, tamburašku, kazališnu, likovnu, zbornu sekciju te U KUD-u postoji knjižnica i čitaonica.

Sudjelovanje na “Nebo Festivalu” u Zagrebu pripremili smo rusinske i ukrajinske pjesme i to:
  1. Petrovskim polju
  2. Prekvitaj, prekvitaj
  3. U lješiku pri valalje
  4. Ked holubica ljecela
  5. Po konjec valala
Dio naših pjesama, u kojima je opjevan život prije doseljavanja na ove prostore iz karpatskih krajeva, datira unatrag 250 godina. Ostale pjesme odnose se na život u ravnici poslije doseljenja. Tematika naših pjesama je: ljubavna, humoristična, obiteljska, svatovska, vojnička, iseljenička itd. Sadržaj je osobit i svaka pjesma je cjelovita. Narodni pjesnik pazi na izraz, glatkoću ritma i pravilnost strofe, a rima je obvezna.

Nastupaju članice zbora “Dzvoni” KUD –a J.Hardi i to:
  1. Ana Dudaš
  2. Ana Sopka
  3. Dudaš Ana


nazad