Pauliina Lerche - Finska


Glazbenica, skladateljica i aranžerka Pauliina Lerche (1974.) spada u mladi naraštaj suvremene finske etno/folk glazbene scene. Njezin je glavni instrument harmonika, a svira i violinu i kantele. Diplomirala je na Sibeliusovoj Akademiji 2002.

Pauliina je rodena i odrasla u Sjevernoj Kareliji blizu granice s Rusijom. To je oznacilo njezinu umjetnost i karijeru, jer je inspirirana tradicionalnom karelijskom glazbom. Pauliina sklada od 16. godine, a njezin prvi album "Katrilli" izdan 2002. godine dobio je sjajne kritike. Cjelokupnu glazbu na albumu komponirala je Pauliina.

Na etno sceni nastupala je u razlicitim grupama - ukljucujuci originalnu postavu poznate finske skupine Värttinä - na festivalima i koncertima u Europi, SAD-u, Kanadi i Japanu. Osim toga, Pauliina od 1998. nastupa i s nekoliko važnijih imena finske rock/pop scene.

Kadonneet kirkonkellot - Izgubljena crkvena zvona, tematska skladba, koju ce Pauliina izvesti na Festivalu NEBO, temelji se na legendi iz njezina rodnoga sela Rääkkylä udaljenoga 60 km od granice s Rusijom. Prema toj legendi, srebrna zvona mjesne crkve seljaci su pred neprijateljem sklonili na dno jezera u blizini sela. Zvona kasnije nisu nadena. U selu se govori da pažljivi slušatelj svakog ljetnog solsticija iz dubine jezera može cuti zvuk zvona.

www.pauliinalerche.com

nazad