Djivan Gasparyan, Armenija


Djivan Gasparyan, nedvojbeno jedan od najvećih armenskih i svjetskih živućih glazbenika. Virtuoz je na duduku, glazbalu nalik oboi, tipičnom armenskom tradicijskom glazbalu, starom preko 1500 godina. Kroz duduk izbija nacionalni duh i tragična povijest Armenije. Gasparyan je rođen 1928. u Solagu, selu pokraj grada Erevana. Duduk je počeo svirati sa šest godina, a 1948. godine priključio se Nacionalnom orkestru i započeo svirati kao solo glazbenik u Erevanskom Filharmonijskom orkestru.

Gasparyan je osvojio Zlatne medalje na UNESCO-vim natjecanjima 1959, 1962, 1973. i 1980. godine. Profesor je na Erevanskom glazbenom konzervatoriju. Nastupao je po Europi, Aziji i Bliskom Istoku, SAD-u (New York i Los Angeles), gdje je svirao s Filharmonijskim orkestrom Los Angelesa i Kvartetom Kronos. Radio je s Peterom Gabrielom na glazbi za film Martina Scorsesea Posljednje Kristovo iskušenje, te za nekoliko filmova (Ruska kuća, Gladijator) i serija.

Na najvećem svjetskom world music sajmu Womex 2002. u Essenu, Gasparyan je dobitnik nagrade za životno djelo. Tom prigodom čestitke i poklon osobno mu je poslao i Peter Gabriel. Dosadašnji dobitnici nagrade za životno djelo na Womexu među inima su Buena Vista Social Club, Nusrat Fateh Ali Khan…

Duduk je glazbalo od drva marelice i ima topao, mekan i melankoličan zvuk. Koristi se u narodnim pjesmama i plesnoj glazbi. Obično se svira u pratnji s drugim dudukom, koji u preplitanju zvukova daje glazbenu energiju i tonsku atmosferu Na turnejama ga prate još dva svirača duduka, tako da publika ima priliku uživati u cijelom rasponu duduka (sopranu, tenoru, baritonu i basu). Gasparyan pjeva te svira flautu i zurnu.


Diskografija

I Will Not Be Sad in This World - Opal/All Saints
Moon Shines at Night - Opal/All Saints
Ask me no questions - Crossroads
Apricots from Eden - Crossroads
The Crow (sound track)
Black Rock with Michael Brook - Realworld 1998
Djivan Gasparyan Quartet - Libra Music 1998
The Seige (sound track)1998
Heavenly Duduk - Network 1999
Armenian Fantasy – Network 1999
Andreas Wollenweider and Friends –1999
Eden Rock (with Ludovico Einaudi) - 1999
Gladiator(sound track) 2000


Iz kritika:

Nesumnjivo jedan od najljepših i najduhovnijih albuma koji sam ikada čuo (I Will Not Be Sad In This World) - Brian Eno

...prekrasno...stvori se snažna emotivna privrženost toj glazbi, da i najmanja površna buka izgleda kao narušavanje svete povezanosti između glazbenika i publike.. LA Weekly

nazad