Yungchen Lhamo - Glas Tibeta - božica pjesme


Rijetki su glavni gradovi smješteni na takvoj visini i u izolaciji, poput Lhase u Tibetu, a još je manje onih koji rođeni na tome mjestu dosegnu takve glazbene visine. Yungchen Lhamo, iz svoje je domovine izbjegla pješačeći od Himalaje do Indije. Poslije opasnog i teškog puta, hodočastila je u Dharamsalu, boravište Dalaj Lame, gdje je primila njegov blagoslov. Tada je, uz pomoć svojega glasa, poželjela dotaknuti što više ljudi.

Kraće je vrijeme provela u tibetanskoj izbjegličkoj zajednici u sjevernoj Indiji, u Tibetanskom umjetničkom institutu (Tibetan Institute of Performing Arts - TIPA). Potom je, krenula u Australiju i zapanjila kritičare i glazbenike osobitom snagom i čistoćom svojega glasa. Tibetansko duhovno djevojačko pjevanje nije bilo dovoljno poznato na Zapadu, pa su ljepota i emocije Yungchen Lhamo otvorile jedinstveni uvid u srce tibetanske kulture.

Poslije izvanrednog nastupa na WOMAD festivalu u veljači 1995. godine, obišla je Australiju, te nastupala za uvažene goste, primjerice, na konferenciji UN-a o Globalnoj raznolikosti. U Europi prvi put nastupa u Veneciji, u Teatru Goldoni, 1996. godine.

Njezin prvi album "Tibetanska molitva", osvojio je 1995. godine nagradu ARIA za najbolje izdanje u području "World" glazbe. Sljedeće godine Yungchen Lhamo objavljuje svoj prvi međunarodni album "Tibet, Tibet", za Real World/Virgin Records, sniman u studiju Petera Gabriela. Godine 1998. objavljuje treći album - "Coming home" (producirao ga je Hector Zazou).

Na koncertima Yungchen Lhamo uvijek nastupa a cappella. Publika upija njezine pjesme inspirirane bogatom kulturom Tibeta, ali i riječima koje su joj prenosile majka i baka: "svaki talent koji imaš koristi kao duhovnu praksu, za dobrobit ostalih ljudi". Tradicionalne tibetanske duhovne pjesme učila je od roditelja, budističkih redovnika, koje je kineska vlast prisilila na brak i težački život. Ljude koji slušaju njezine pjesme Yungchen Lhamo želi osnažiti da kroče vlastitim duhovnim putem, kakav god on bio, jer samo je jedan put - vlastiti put.

Za boravka na Zapadu shvatila je stvarni razlog svojeg pjevanja; zamišlja ga kao ponudu Najvišemu, a tada, zauzvrat, na sve prisutne silaze blagoslovi. Ime koje je po rođenju dobila od budističkog lame znači "božica pjesme".

www.tibet.org/yungchen

nazad