TROISSOEUR - toplo, emotivno, začudno


TROISSOEUR su osnovala 1994. godine tri brata Vanvinckenroye (nosili su dugu kosu, otuda ime "Trois soeurs" - tri sestre). Njihovi glazbeni korijeni sežu u djetinjstvo; roditelji su im bili profesionalni glazbenici, pa je glazba bila dio njihovog svakodnevnog života i često su svi zajedno svirali. Odatle potječe njihov intuitivni, slobodni način stvaranja glazbe. Ubrzo nakon nastanka grupe, pridružio im se i četvrti član - Pieter Thys, koji je dodao vlastite glazbene naglaske, što je utjecalo na smjer za koji su opredijelili: tipične harmonije, prepoznatljive i često tradicionalne folk pjesme upotpunjene jazz elementima. Na početku karijere TROISSOEUR možemo prilično točno opisati kao "mjesto gdje se obrađuju glazbeni utjecaji" . Multikulturalni vanjski utjecaji, nadahnuća s Orijenta, balkanska, irska, francuska glazba - postali su u njihovoj izvedbi jedinstvena cjelina. Razdoblje od 1994. do 1998. godine donijelo je prijelaz s postojeće folk glazbe k vlastitim kreacijama. Glavni je temelj njihova rada intuicija, a ne znanstvena analiza kompozicija, što daje trajno otvorenu, živu strukturu.

Članovi skupine TROISSOEUR za sebe tvrde da ne pokušavaju reproducirati postojeće skladbe te da ih ne zanima točna kopija ili interpretacija nečije glazbe. Ne prenose niti jedan određeni stil ili kombinaciju stilova na tradicionalni način. Iako sami sebe postavljaju izvan tradicijske folk glazbe, ipak se ne može reći da su jako udaljeni od nje. Osnova njihovog nastupa i izraza jest dinamika i entuzijazam. Važan je i naglasak nakolektivnom izrazu, a ne na solo dionicama. Folk za njih jest izazov u kojem istražuju kako zajednički biti u istom raspoloženju, ali na izvoran način.

TROISSOEUR je fascinantna glazbena skupina čiji nastupi pružaju iznenađujuće iskustvo: toplo, emotivno, začudno, maštovito. Četiri mladića, solidnog glazbenog obrazovanja, neiscrpne mašte i smisla za humor, slijede vlastitu viziju vokalne i instrumentalne izvedbe, dajući riječima emotivnu snagu. Na taj način ostvaruju izravni kontakt s publikom. U instrumentalnom smislu najviše pažnje pridaju ritmu, energiji i oštrim, naglašenim zvukovima. Sviraju isključivo vlastite kompozicije koje imaju univerzalno značenje i neobičan su spoj jezika i zvuka. Svojom glazbom jednostavno osvajaju svakoga tko ih čuje.

Do sada je grupa svirala na 160 koncerata, nastupala na folk festivalima, kao što su Na Fir Bolg, Dranuter, Winterfolk 2000, Folkfestival Zwolle, Tilburg i Bruges Festival. Dobitnici su nagrade Trappelend Talent 2000. Njihov prvi album "TRAH NJIM" objavljen je krajem 2000. (EMI/ZOKU).

Danas su Troissoeur jedna od najpopularnijih skupina u Belgiji, a njihova popularnost sve više raste u Japanu i Europi.

Troissoeur su:
  • Braća Vanvinckenroye :
  • Edvin, violin, vocals
  • Jaris, double bass, vocals
  • Rein, accordion, guitar, vocals
  • Pieter Thys, guitars, 19 string double neck guitar, mandoline guitar, percussion)

    www.troissoeur.be

    nazad