Livio Morosin band i Dario Marušić - Živopisno glazbeno nasljeđe


Glazbena biografija Livija Morosina osebujna je i živopisna priča iz Hrvatske: od alternativnih "Gustafa i njegovih dobrih duhova" 1989. godine, do suradnje s Alenom Vitasovićem, 1993. godine, kada albumom "Gušti su gušti" s prodanih 70 tisuća primjeraka promoviraju dotada autsajderski "ča-val" - pa sve do kraja devedesetih i albuma "Bura Tramuntana" s Dariom Marušićem koji biva okrunjen Porinom u kategoriji etno glazbe 2000. godine. Dario Marušić, priznati etnomuzikolog i multiinstrumentalist, koji na albumu pjeva i svira violinu, sopele, dvojnice i mih napisao je glazbu, dok je Livio Morosin autor tekstova i aranžmana albuma "Bura tramuntana". Album je potkraj 1999. godine, posve u skladu sa svojim nazivom raspuhao glazbenu baštinu Istre i njezine tradicijske motive više nego ikad do sada približio suvremenosti i standardima "world music" trenda.

Na albumu su surađivali vrhunski hrvatski glazbenici: Neven Frangeš, klavijature; Mario Mavrin, bas gitara; Damir Šomen, bubnjevi; Hrvoje Rupčić, udaraljke; Jurica Pađen, gitara; Alfio Mejak, harmonika. O "Buri tramuntani" Bojan Mušćet, u siječnju 2000. godine, zapisuje i ovo: Koristeći etnonaslijeđe i kombinirajući ga s modernim glazbenim idiomima, paralelno se koristeći drevnim instrumentima i samplingom, uz tekstove iznimnoga poetskog naboja, Morosin i Marušić stvorili su album ekvivalentan zajedničkim ostvarenjima Briana Ena i Davida Byrna "My Life In The Bush Of Ghosts".

Poslije suradnje s Vitasovićem, Livio Morosin prvim samostalnim albumom "I Anelidi su bili crnci" (1997.) kreće smjerom korištenja glazbene baštine (primjerice, danas već hit "Tri naranče"), što je logično dovelo do suradnje s Dariom Marušićem u novim interpretacijama glazbenog nasljeđa Istre.

www.mp3istra.com/majmajola/images/photo.htm
www.mp3istra.com/majmajola/livio.htm
www.mp3istra.com/majmajola/dario.htm

nazad